Prywatna Praktyka Lekarska    lek. med. Maciej Koźmiński
95-200 Pabianice, ul. Św. Jana 14
tel. 0 660 10 25 14      mail: mkozminski@esculap.pl

Witamy!         Profil działalności         Jak trafić?         Bądź zdrów!         Lecz się mądrze!   
      

                                                                                                              

Złote przykazania zdrowej diety
(wg M. Montignaca)
   Zdrowa dieta
  1. Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków.
  2. Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs.
  3. Rygorystycznie wyeliminuj z diety cukier.
  4. Nigdy nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami.
  5. Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze.
  6. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany.
  7. Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych: pełnego mleka, czekolady, awokado, wątróbki, orzechów laskowych, herbatników.
  8. Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie.
  9. Wyeliminuj z diety ziemniaki i biały ryż.
  10. Jeśli makaron - to tylko z pszenicy durum, razowy lub z pełnego przemiału i koniecznie krótko gotowany; ryż - niełuskany, kasza - gruboziarnista, niełuskana. Tych produktów nie łączymy z tłuszczem.
  11. Dozwolony jest nabiał: chudy twarożek, chudy ser i jogurt, kefir, maślanka, śmietana kwaśna odtłuszczona.
  12. Jeżeli mięso, to: kurczak, indyk, wędliny drobiowe, chuda szynka, od czasu do czasu kawałek chudej wołowiny lub wieprzowiny.
  13. Z produktów zawierających tłuszcze wybieraj takie jak łosoś, makrela wędzona, tuńczyk (również w puszce), oliwki, oliwa z oliwek.
  14. Jedz dużo warzyw, w zasadzie bez ograniczeń: sałata, pory, bakłażany, cebula, czosnek, kapusta, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, ogórki, szpinak, szczypiorek, papryka, pomidory, kalafior, brokuły, grzyby, cukinia, rośliny strączkowe, soczewica.
  15. Korzystaj z obfitości świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw.
  16. Uważaj na owoce. Jedz je w niewielkich ilościach, dwa razy dziennie i koniecznie pół godziny przed właściwym posiłkiem, ze skórką. Wskazane są owoce niesłodkie: kiwi, grejpfruty, kwaśne jabłka, pomarańcze, porzeczki, agrest oraz dżemy bez cukru (z fruktozą). Nie łącz ich z innymi produktami. Wyjątek stanowią: jagody, truskawki, jeżyny. Z tymi owocami możesz zjeść jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, niesłodzony.
  17. Przygotowuj soki ze świeżych owoców w domu, bezpośrednio przed spożyciem.
  18. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane.
  19. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie.
  20. Unikaj mocnej kawy i herbaty.
  21. Alkohol pij w minimalnych ilościach. W pierwszej fazie diety przez kilka tygodni nie wolno pić piwa, potem można sobie pozwolić na szklaneczkę do obiadu. Czerwone wytrawne wino w pierwszej fazie można pić małą lampkę dziennie, potem nawet dwie.