Jedz
chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie.
Wyeliminuj
z diety ziemniaki i biały ryż.
Jeśli
makaron - to tylko z pszenicy durum, razowy lub z pełnego przemiału i
koniecznie krótko gotowany; ryż - niełuskany, kasza -
gruboziarnista,
niełuskana. Tych produktów nie łączymy z tłuszczem.
Dozwolony
jest nabiał: chudy twarożek, chudy ser i jogurt, kefir, maślanka, śmietana
kwaśna
odtłuszczona.
Jeżeli
mięso, to: kurczak, indyk, wędliny drobiowe, chuda szynka, od czasu do
czasu
kawałek chudej wołowiny lub wieprzowiny.
Z
produktów zawierających tłuszcze wybieraj takie jak łosoś,
makrela wędzona,
tuńczyk (również w puszce), oliwki, oliwa z oliwek.
Jedz
dużo warzyw, w zasadzie bez ograniczeń: sałata, pory, bakłażany,
cebula,
czosnek, kapusta, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka,
ogórki, szpinak,
szczypiorek, papryka, pomidory, kalafior, brokuły, grzyby, cukinia,
rośliny
strączkowe, soczewica.
Uważaj
na owoce. Jedz je w niewielkich ilościach, dwa razy dziennie i
koniecznie pół
godziny przed właściwym posiłkiem, ze skórką. Wskazane są
owoce niesłodkie:
kiwi, grejpfruty, kwaśne jabłka, pomarańcze, porzeczki, agrest oraz
dżemy bez
cukru (z fruktozą). Nie łącz ich z innymi produktami. Wyjątek stanowią:
jagody,
truskawki, jeżyny. Z tymi owocami możesz zjeść jogurt o niskiej
zawartości tłuszczu,
niesłodzony.
Przygotowuj
soki ze świeżych owoców w domu, bezpośrednio przed spożyciem.
Całkowicie
wyeliminuj słodzone napoje gazowane.
W
czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem. Między
posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów
dziennie.
Unikaj
mocnej kawy i herbaty.
Alkohol
pij w minimalnych ilościach. W pierwszej fazie diety przez kilka
tygodni nie
wolno pić piwa, potem można sobie pozwolić na szklaneczkę do
obiadu. Czerwone
wytrawne wino w pierwszej fazie można pić małą lampkę dziennie, potem
nawet
dwie.