1.
Jak długo należy karmić niemowlęta wyłącznie piersią?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby
niemowlęta były karmione wyłącznie
pokarmem matki do 6. miesiąca życia. Następnie zaleca się wprowadzanie
pokarmów
uzupełniających oraz kontynuację karmienia pokarmem matki. Zalecenie
odnosi się
do przeciętnej populacji i w indywidualnych przypadkach może być
uzasadnione
inne postępowanie. U niektórych niemowląt (np. z dużym
zapotrzebowaniem na
żelazo, cynk, witaminę A) korzystne może być wcześniejsze (<6.
mż.)
wprowadzenie pokarmów uzupełniających.
2. Jakie pokarmy, inne niż mleko,
należy wprowadzać do
diety niemowlęcia w pierwszej kolejności i co za tym przemawia?
Optymalny wiek i kolejność wprowadzania
produktów w posiłkach uzupełniających
jest przedmiotem wielu dyskusji. Według polskich zaleceń wprowadzanie
produktów
w posiłkach uzupełniających (soki, owoce, produkty zbożowe, mięso,
żółtko itd.
) należy rozpocząć po ukończeniu 4. miesiąca życia (120 dni życia), a
przed
ukończeniem 6. miesiąca życia (180 dni życia). U dzieci karmionych
wyłącznie
piersią posiłki uzupełniające wprowadza się nieco później
niż u karmionych
sztucznie. Zaleca się, aby nowe produkty wprowadzać kolejno i osobno w
małych
ilościach, np. 3-4 łyżeczki, obserwując reakcję dziecka. Kolejność
wprowadzania
poszczególnych pokarmów nie ma prawdopodobnie
większego znaczenia i może być
modyfikowana.
3. W zaleceniach Instytutu Matki
i Dziecka dotyczących
żywienia niemowląt mówi się o podawaniu od 7. miesiąca życia
1/2 żółtka co
drugi dzień. Czy można podawać codziennie całe żółtko?
Nie ma oczywiście istotnych danych
przemawiających przeciwko podawaniu całego
żółtka. Zgodnie z zaleceniami IMiDz niemowlę powinno
spożywać maksymalnie 2
żółtka na tydzień, czyli codzienne jego podawanie raczej nie
jest wskazane.
4.
Kiedy można zacząć podawać dzieciom jogurt? Czy jest
on bezpieczny u dzieci z alergią na mleko?
W wielu krajach europejskich jogurty są
wprowadzane do diety dzieci stopniowo
między 6.
a
9. miesiącem życia. W Polsce zaleca się podawanie jogurtu (lub kefiru)
od 10.
-11. miesiąca życia, początkowo w niewielkich porcjach, 1-2 razy w
tygodniu.
Najlepiej jest podawać jogurty zawierające tylko naturalne składniki,
bez
konserwantów. Jogurtów (ani kefirów)
nie należy podawać dzieciom, które
obowiązuje dieta bezmleczna (tzn. uczulonych na białko mleka krowiego).
5.
Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie
UHT (z kartonu), a kiedy wprowadzać produkty zawierające gluten?
- Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego
mleka krowiego
ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku
życia.
Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego
obciążenia
organizmu białkiem i produktami jego przemiany oraz solami mineralnymi,
a w
konsekwencji do przeciążenia osmotycznego nerek oraz niewłaściwej,
zarówno pod
względem ilościowym, jak i jakościowym, podaży węglowodanów
i tłuszczów.
Stosowanie niemodyfikowanego mleka krowiego może także sprzyjać
alergizacji.
Nie zaleca się również podawania mleka ze zmniejszoną
zawartością tłuszczu oraz
mleka innych zwierząt kopytnych (np. koziego).
- Gluten. W Polsce zaleca się
podawać dzieciom produkty
zawierające gluten dopiero od 10. miesiąca życia. Pozwala to uchronić
dziecko
przed wystąpieniem objawów tzw. kwitnącej celiakii, nie
chroni natomiast przed
ujawnieniem się celiakii w późniejszym wieku (często o
nietypowym lub
skąpoobjawowym przebiegu). Zalecenia w innych krajach różnią
się, zwykle jednak
nie zaleca się wprowadzania glutenu wcześniej niż około 6. miesiąca
życia.
Wyniki niektórych badań sugerują, że korzystne jest
wprowadzanie glutenu
jeszcze w czasie karmienia piersią.
6. Od kiedy można podawać
niemowlętom soki owocowe? Które
z nich są bardziej właściwe: klarowane czy nieklarowane?
Zgodnie z polskimi zaleceniami wprowadzanie produktów w
posiłkach
uzupełniających (w tym soków owocowych) może nastąpić po
ukończeniu 4. miesiąca
życia, a przed ukończeniem 6. miesiąca życia. Wybór soku -
p. odpowiedź na
pytanie 7.
7.
Czy należy ograniczać dziecku ilość wypijanych
dziennie soków owocowych, jeśli je lubi i chce pić?
Jedynie Amerykańska Akademia Pediatrii
(AAP) opracowała zalecenia dotyczące
racjonalnego spożywania soków owocowych.
Zgodnie z nimi:
- soki owocowe nie mają istotnego
znaczenia odżywczego dla
niemowląt do 6. miesiąca życia;
- soki owocowe nie są ważniejsze od
całych owoców w
żywieniu niemowląt po 6. miesiącu życia;
- 100% soki lub soki z
koncentratów, stanowiące część
zrównoważonej, odpowiedniej dla wieku diety, mogą mieć
istotne znaczenie
odżywcze. Wartość odżywcza napojów owocowych nie jest taka
sama, jak soków
owocowych;
- soki nie nadają się do leczenia
odwodnienia w przebiegu
biegunki;
- nadmierna podaż soków
owocowych może się wiązać z
występowaniem zaburzeń stanu odżywienia (niedożywienia lub
przekarmienia);
- nadmiernemu spożyciu soków
mogą towarzyszyć takie
objawy, jak: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, uszkodzenie
zębów;
- soki niepasteryzowane mogą zawierać
patogeny;
- urozmaicenie soków, jeżeli
są podawane w odpowiednich
dla wieku dziecka ilościach, prawdopodobnie nie powoduje żadnych
objawów
klinicznych;
- soki wzbogacane w wapno są
źródłem biologicznie
dostępnej formy tego minerału, ale nie zawierają innych
składników odżywczych
obecnych w pokarmie kobiecym, mlekach modyfikowanych lub mleku krowim.