Prywatna Praktyka Lekarska    lek. med. Maciej Koźmiński
95-200 Pabianice, ul. Św. Jana 14
tel. 0 660 10 25 14      mail: mkozminski@esculap.pl


Witamy!         Profil działalności         Jak trafić?         Bądź zdrów!         Lecz się mądrze!   
      

                                                                                                              

Kilka słów o ptasiej grypie...


Ptasią grypę wywołuje wirus o budowie podobnej do tego, który jest przyczyną "zwykłej" grypy. Charakterystyczne dla wirusów grypy są dwa białka - hemaglutynina (H) i neuraminidaza (N). Stąd szczepy wirusa oznacza się literami H i N; na przykład H5N1 lub H5N7 to właśnie tak zwana "ptasia grypa". Sam wirus  ma średnicę 110 nanometrów, czyli miliardowych części metra. By się namnażać, potrzebuje żywych komórek. Proces jego namnażania  jest daleki od doskonałości, stąd ciągle pojawiają się drobne mutacje zmieniające wirusa. Wirusy grypy ptasiej giną w podwyższonej temperaturze (56°C po 3 h; 60°C po 30 min), w środowisku o kwaśnym pH oraz pod wpływem wysychania. Lipidowa otoczka wirusa powoduje, że jest on wrażliwy na powszechnie stosowane środki odkażające oraz detergenty. W zbiornikach wodnych (stawy, jeziora), często skażonych przez migrujące ptaki wodne, wirusy ptasiej grypy zachowują zakaźność do 4 dni w temperaturze 22°C i ponad 30 dni w temperaturze 0°C. W kale ptaków przeżywa co najmniej 35 dni w temperaturze 4°C, a w kurzu kurnika przez 2 tygodnie po usunięciu ptaków.

Grypa "zwykła" jest przenoszona drogą kropelkową: drobinki śliny są rozpylane podczas kaszlu lub kichania.
Natomiast ptasią grypą - według  FAO (Organizacji ds. Wyżywiania i Rolnictwa przy ONZ) - można się zarazić poprzez kontakt z chorym ptactwem (dzikim lub hodowlanym) lub jego odchodami. Wirus może być przenoszony m.in. na obuwiu, pojazdach, ubraniu, które znajdowały się na terenie targu zwierzęcego lub ferm drobiu, i zostały skażone. Może się też przenosić za pośrednictwem żywności, np. drobiu mrożonego. Bezpieczna jest tylko żywność poddana obróbce termicznej; pieczenie czy gotowanie niszczy wirusa, natomiast surowe jajka czy żółtka mogą być niebezpieczne. Nie znaczy to jednak, że można jeść gotowane lub smażone mięso chorych lub podejrzanych o chorobę ptaków; bezwzględnie powinno być ono zniszczone. Według FAO, należy unikać nie tylko kontaktu z zakażonym drobiem, ale nawet z klatkami i innymi przedmiotami, które mogły mieć styczność z ptasimi odchodami.

Rezerwuarem wirusa ptasiej grypy są zwłaszcza ptaki wodne - kaczki i gęsi, hodowane w południowo-wschodniej Azji., dlatego zgony, jakie zanotowano z  powodu ptasiej grypy, miały miejsce głównie w Wietnamie, Tajlandii, Kambodży i Indonezji. Dotyczyły one przeważnie osób związanych z hodowlą drobiu. W Polsce 
stały nadzór zarówno dzikiego ptactwa, jak i hodowanego na farmach drobiu jest prowadzony przez specjalistów z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.



Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego

Jak uniknąć zakażenia ptasią grypą

1. Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiednijobróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C;

2. Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;

3. Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci;

4. Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jegoprzetrzymywania;

5. Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci;

6. Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi:

7. Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskih, jaj,  nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich;

Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej!

Główny Inspektor Sanitarny
Andrzej Wojtyła