M e n s s a n a
i n c o r p o r e s a n o
c z y l i...
w z d r o w y m c i e l e z d r o w y
d u c h
Woda -
żródło życia
Wody
butelkowe dostępne w sklepach są wodami czystymi, pochodzącymi
z ujęć podziemnych, wolnych od bakterii i wszelkich zanieczyszczeń.
Przepływając pod ziemią, wypłukują one z różnych warstw
geologicznych składniki mineralne, nasycając się nimi.
W zależności od stopnia nasycenia takiej wody, wyróżniamy:
Wody
zwykłepotocznie
zwane wodami źródlanymi o mineralizacji poniżej 500
mg/litr. Uzyskiwane samoczynnym,koncentrowanym
wypływem wody podziemnej na
powierzchni terenu. Ale dla celów produkcji przemysłowej
wykonuje się głębokie
odwierty, by czerpać wodę z podziemnych warstw wodonośnych. Jeżeli woda
ta jest
odpowiedniej jakości rozlewana jest do butelek oraz do większych butli,
a nawet opakowań kartonowych i sprzedawana pod nazwą
„woda źródlana”. Pojecie woda
źródlana zostało po raz pierwszy wprowadzone do polskich
przepisów
dotyczących produkcji i handlu, rozporządzeniem Ministra
Zdrowia i Opieki
Społecznej z dnia 8 lipca 1997 r. Według tego rozporządzenia naturalną
wodą źródlana jest woda
niskozmineralizowana, pochodząca ze
złoża podziemnego o udokumentowanych zasobach, pierwotnie czysta,
której skład chemiczny i właściwości mogą podlegać
niewielkim wahaniom
uwarunkowanym geologicznie, a woda
do jej produkcji może być wydobywana kilkoma ujęciami ze złoża
podziemnego.Niewątpliwą wartością naturalnych
wód źródlanych jest to, że
pochodząc z podziemnych warstw wodonośnych dobrze izolowanych od
czynników zewnętrznych zachowując swą pierwotną czystość i
są pozbawione
zanieczyszczeń chemicznych oraz mikroorganizmów szkodliwych
dla zdrowia pochodzących ze środowiska zewnętrznego.Wody
źródlane są bardzo przydatne w gospodarstwie domowym do
przyrządzania posiłków i napojów nie zmieniając
ich smaku i
dobrze rozpuszczając zawarte w stosowanych surowcach składniki odżywcze
Wody
źródlane, które są obecnie dostępne w handlu w
rozmaitych opakowaniach
i pojemnościach stały się jednym z najpopularniejszych
towarów w
sklepach spożywczych. Wynika to z przekonania, że jednak pomimo
stosowania różnych procesów uzdatniania wody w
wodociągach jest ona nie
najlepszej jakości. Woda źródlana, również ta z
butelki kupiona w sklepie,
lub też z większej
butli dostarczonej do domu czy też biura jest synonimem czystej
wody.Znikoma
ilość składników mineralnych sprawia, że nie mają
żadnego znaczenia dla organizmu człowieka. Stosowane są jako
alternatywa do wód wodociągowych - do gotowania, parzenia
kawy,
herbaty i ziół, rozcieńczania soków,
syropów.
Jako, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, wydobywając z nich
odżywcze składniki pokarmowe, nadają się idealnie do białek,
suplementów. Można je pić w niewielkich ilościach w celu
ugaszenia
pragnienia, jednak w większych są niekorzystne dla zdrowia, gdyż
wypłukują z organizmu składniki mineralne.Wymagania
chemiczne butelkowanych wód źródlanych (o czym
się
powszechnie nie wie), są obecnie takie same, jak dla innej wody do
spożycia przez ludzi, a więc i takie same, jak wody płynącej z kranu.
Czasem bywa też tak, że ta woda z kranu jest
lepsza aniżeli woda butelkowana i nawet czasem smaczniejsza.Woda
źródlana, nie mając odpowiedniej ilości
składników mineralnych,
nie powinna być traktowana jako woda mineralna. Dlatego bardzo
szkodliwą,
utrwaloną już niestety praktyką, jest podawanie na etykietach
wód
źródlanych wykazu składników mineralnych, a w
reklamach przypisywanie
im właściwości prozdrowotnych.
Wody stołowe czyli wody
źródlane
wzbogacone w minerały. Nazwa
woda stołowa jest pozostałością z dawnych czasów. Kiedyś
wody mineralne
dzielono na stołowe i lecznicze. Mineralną wodę stołową podawało się na
stół do posiłków a mineralną wodę leczniczą
stawiało się przy łóżku chorego. Kiedy wprowadzono do
przepisów wodę
wzbogaconą w składniki mineralne, nie wiadomo dlaczego nazwano ją wodą
stołową
zamiast po prostu wodą mineralizowaną. Tym bardziej, że wprowadzono
nazwę naturalna
woda mineralna i nie można by ją pomylić z wodą mineralizowaną.Woda
stołowa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 29 kwietnia 2004
r. w
sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych
wód źródlanych i wód stołowych może
być produkowana tylko z naturalnej wody źródlanej poprzez
dodanie do niej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych
zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie
fizjologiczne, takich jak: sód, magnez, wapń, chlorki,
siarczany, czy
też wodorowęglany. Ma to na celu wzbogacenie wody źródlanej,
która jest
z reguły wodą niskozminerlizowaną, w potrzebne organizmowi składniki
mineralne. Woda taka może pełnić funkcje wody
profilaktyczno-zdrowotnej i jest pod tym względem równie
cenna jak woda mineralna.
Dodatkową cechą takich wód jest to, że w procesie produkcji
można
kształtować jej skład w zależności od potrzeb grupy
konsumentów, dla
których ma być przeznaczona. Najczęściej
wody takie są jednak wzbogacone w magnez i wapń, jako że najczęściej
występuje niedobór tych biopierwiastków w
pożywieniu. Standardem jest poziom 100 mg/l magnezu i 200 mg/l wapnia.
Jest
to optymalna ilość dla uzupełniania diety w te biopierwiastki i
zapewnia to w podaży prawidłową proporcję tych składników
mineralnych. Dostarczanie
organizmowi magnezu i wapnia jest niezwykle cenne, gdyż są one
niezbędne do regulacji wielu procesów życiowych w
organizmie.
Wody
słabozmineralizowane o mineralizacji od 500
do 1000mg/litr (na etykietach widnieją jako wody
mineralne nisko- lub średnio- zmineralizowane). Z powodu
niewielkiej ilości składników mineralnych nie służą celom
profilaktyczno - zdrowotnym, ale za to nie
wypłukują z organizmu składników mineralnych, a więc nie
naruszają równowagi elektrolitowej organizmu.
Wody
mineralne o mineralizacji powyżej 1000mg na litr.
Za wodę mineralną można uznać taką wodę, która zawiera
korzystne dla zdrowia
człowieka składniki mineralne w odpowiedniej ilości w stosunku do
zapotrzebowania na nie
organizmu.
Liczą się te składniki,
które w jednej porcji przeznaczonej do spożycia pokrywają co
najmniej15% dawki dziennego na nie zapotrzebowania. W przypadku wody
mineralnej ilość tą
ocenia się w stosunku do 1 litra. I wtedy woda taka ma działanie profilaktyczno- zdrowotne.
Do takich składników w wodach mineralnych pitych
w celach
profilaktyczno-zdrowotnych należą: magnez,
wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor,
żelazo oraz dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną
rolę w organizmie człowieka i potrzebny jest w różnej
ilości. Pełnią
funkcję profilaktyczno-zdrowotną. Posiadają znaczną ilość
składników mineralnych, uzupełniając ich niedobory w diecie.
Są jedną z
najlepszych form dostarczania ich do organizmu dzięki bardzo dobrze
przyswajalnej postaci jonowej, nie występującej w większości innych
preparatów. Od dawna przyjmowano, że woda mineralna powinna zawierać w jednym
litrze co najmniej1000 mg takich pożytecznych składników.
Jest to jednak kryterium
orientacyjne. Obecnie za wody
mineralne uznaje się też wody o mineralizacji powyżej 500 mg/l, w
związku z tym nastąpił podział na:
wody niskozmineralizowane o mineralizacji od 1500 do
1500 mg/l i
wody wysokozmineralizowane o mineralizacji powyżej 1500
mg/l (praktycznie do około 4000 mg/l).
Wody
lecznicze (wody posiadające właściwości
farmakologiczne - mogą
być one stosowane po konsultacji z lekarzem!).
Przeważnie posiadają bardzo dużą ilość niektórych
składników mineralnych lub zawierają tzw. składniki
swoiste. Wody
lecznicze zawierają w większości ponad 4000
mg/l (niektóre nawet 24 000 mg/ml)
składników
mineralnych. Ich działanie
lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami
klinicznymi. Wody lecznicze przynoszą ulgę w wielu chorobach. W
zależności od zawartości składników mineralnych i ich
wzajemnych
proporcji mogą poprawiać metabolizm, łagodzić dolegliwości żołądkowe,
pomagają leczyć nerki czy cukrzycę. Mają one silne działanie
farmakodynamiczne, dlatego m,ogą być stosowane wyłącznie według zaleceń
lekarskich - wody lecznicze działają jak lekarstwo - nie wolno
przedawkować, bo wtedy zaszkodzi. Dlatego wody te nie nadają się do
gaszenia pragnienia. Spośród wielu wód uznanych
za
lecznicze tylko nieliczne są pakowane do butelek czy innych
pojemników w celu sprzedaży w handlu. Jest to związane
przede
wszystkim z małą wydajnością źródeł, z których są
pozyskiwane. Do wód leczniczych dostępnych w
sklepach i aptekach należą m. in. Jan, Zuber, Słotwinka, Wielka
Pieniawa. Najczęściej z wód leczniczych korzystamy w
uzdrowiskach,
gdzie można je pić prosto ze źródła, potem możemy
przedłużyć swoją kurację po pobycie w sanatorium lub rozpocząć ją i
kontynuować we własnym domu.Wybierając
wodę, bardziej przyglądajmy się etykietom, niż reklamom i nazwom! Woda
mineralna powinna zawierać odpowiednią ilość co najmniej
jednego składnika mineralnego działającego odżywczo lub fizjologicznie
na organizm człowieka.
Liczą się te składniki, które w jednej porcji przeznaczonej
do spożycia
pokrywają co najmniej 15% dawki dziennego na nie zapotrzebowania. W
przypadku wody mineralnej ilość tą ocenia się w stosunku do 1
litra.Wody
mineralne mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju
składników,
jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć,
które należy uwzględnić przy doborze wody dla
potrzeb własnego organizmu.Są
to: magnez, wapń, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany,
fluorki, jodki, żelazo i dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną
rolę w organizmie człowieka i potrzebny jest w różnej
ilości. Inne,
takie jak: potas, lit, bar, stront, mangan, brom, cynk, miedź
itp. występują w tego typu wodach w tak małych ilościach, że nie mają
praktycznie większego znaczenia.
Magnez
przeciętne dzienne zapotrzebowanie wynosi 300mg.
Jeden z najważniejszych składników, w celu jego uzupełnienie
powinno się pić wody zawierające go co najmniej 50
mg/litr . Korzystnie jest nawet by było go i
więcej, ponieważ nie można go przedawkować,
a jego deficyt w organizmie jest przyczyną wielu chorób.Wapń
przeciętne dzienne zapotrzebowanie wynosi od 800 do 1200 mg, a w czasie
niektórych chorób zwiększa się do 2000 mg.
Wapń - aby uzupełniać wapń w organizmie należy pić wody zawierające go w
ilości co najmniej 150 mg/litr. Ale nie zaszkodzi, jeżeli jest go
również znacznie więcej,
bo jego
niedobory są przyczyną wielu schorzeń, a w szególności
osteoporozy.Najlepiej,
gdy magnez występuje z wapniem w proporcjach 1:2, lecz
proporcje te istotne są dopiero wtedy, gdy przekroczone są minimalne do
działania na organizm ilości tych składników w litrze.
Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje
1/3 tych bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
biopierwiastków.
Sód
i chlorki zawarte w wodach mineralnych mają korzystne znaczenie dla
osób wykonujących prace związane ze zwiększonym
wysiłkiem fizycznym, dla sportowców i w czasie
upałów , kiedy traci się duże ilości soli
wraz z potem.
Niedobór może może być przyczyną osłabienia i złego
samopoczucia.
Silnie pocącym się osobom powinno zalecać się picie wody mineralnej o
zwartości w jednym litrze 500 - 1000 mg chlorku sodu.Wody
zawierające do 200 mg/l sodu nie maja większego wpływu na
ogólny bilans sodu w organizmie, bo jego zwiększone
spożycie, nawet do
14000 mg w ciągu doby, wynika ze spożywania potraw zawierających
znacznie większe ilości soli. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze,
powinny unikać przede wszystkim słonych potraw.
Wodorowęglany
mają znaczenie fizjologiczne, kiedy występują w ilości powyżej 600
mg/litr. Od tej ilości mają znaczące działanie alkalizujące kwasy żołądkowe. Przy
nadkwaśności dobrze jest pić wody zwierające większe ilości
wodorowęglanów (nawet do 2000 mg/l), a należy ich unikać
przy
niedokwaśności.
Siarczany - ich działanie jest zauważalne od poziomu około 250
mg/litr Mają pozytywne oddziaływanie na pracę wątroby i trzustki.
W znacznej ilości wód ten składnik mineralny występuje w
bardzo małych ilościach.
Jod
- ma on znaczenie fizjologiczne, jeżeli jest go w wodzie co najmniej 0,2
mg/l. Jest bardzo ważnym mikroelementem, ale niestety rzadko występuje w
wodach mineralnych.
Fluor
ma znaczenie w mineralizacji zębów i kości i jego
działanie
jest zauważalne, jeżeli osiąga poziom w wodzie w ilości 1 mg/l.
Żelazo
jest wartościowym składnikiem wody, jeżeli występuje w postaci
dwuwartościowej i wtedy ma pozytywne oddziaływanie na organizm
człowieka jeżeli osiąga poziom w ilości 1 mg/l.
Woda gazowana, lekko gazowana, czy niegazowana?
W
dietetyce często powtarzającym motywem jest odradzanie picia
wód gazowanych. Czy słusznie? Nie
ma przeciwwskazań do picia wody z dwutlenkiem węgla dla osób
zdrowych, a jedynie przy schorzeniach żołądka i strun głosowych, należy
unikać picia wody gazowanej. Dwutlenek
węgla drażniąc kubki smakowe,
sprawia wrażenie orzeźwienia, często “oszukując”
pragnienie. Jednak,
jeśli wiemy, ile wody powinniśmy pić, woda gazowana ma wiele zalet, o
których zazwyczaj zapominamy. Przede
wszystkim jest bardziej pewna pod względem bakteriologicznym
aniżeli niegazowana. W niegazowanej łatwiej rozwija się flora
bakteryjna, aniżeli w wodzie nasyconej dwutlenkiem węgla,
który ma działanie bakteriostatyczne i nie dopuszcza do
mnożenia się bakterii. By spełniać swoją pozytywną rolę woda nie musi być mocno gazowana;
wystarczy, by bombelków było w litrze około 1000mg.
Co jeszcze warto wiedzie o wodach?
W
ciągu doby 3-6% wody ustrojowej ulega wymianie, z czego wynika, że
w ciągu 10 dni dochodzi do wymiany ok. 50% całkowitej ilości wody w
ustroju. Dzięki temu szybko wydalane są produkty metaboliczne i
“transportowane” do komórek produkty
odżywcze. Z wodą ustrojową usuwane
są jednocześnie ważne składniki mineralne.Obecnie
przyjmuje się, że minimalna ilość wody, jaka powinna być
dostarczana ustrojowi, aby zapobiec występowaniu zmian patologicznych,
wynosi 1 litr wody na dobę. Ale podczas upałów człowiek o nawet małej
aktywności fizycznej powinien pić minimum 3 litry wody na dobę, gdyż w
przeciwnym razie dochodzi do wyraźnych objawów jej
niedoboru. Nie
należy jednak pić większej ilości zwykłej wody, która z
zasady
jest hipotoniczna i tym samym zwiększa wydalanie wody przez nerki,
przyspieszając odwodnienie organizmu.
Nadmierna ilość wypitej wody, która nie może być wydalona,
zwłaszcza
przy niskim spożyciu soli, jest toksyczna, gdyż komórki
ciała znajdują
się w środowisku o niższym ciśnieniu osmatycznym (hipoosmia) i ulegają
wówczas uszkodzeniu. Najlepiej więc jest pić wodę mineralną
o
zwiększonej ilości soli mineralnych.
Podsumowując
Przy wyborze wody dla siebie trzeba zwrócić uwagę na podane
wyżej podstawowe składniki mineralne i oceniać ich ilość w stosunku do
potrzeb swojego organizmu. Nie należy sugerować się urzędową
kwalifikacją dzielącą wody na: wody nisko-, średnio- i wysoko-
zmineralizowane, która właściwie nic nie mówi, bo
żeby ocenić wodę
trzeba wiedzieć, czym jest “zmineralizowana”. Bo inne znaczenie w wodzie ma 1000 mg wodorowęglanów, a inne
ma 50 mg
magnezu. Wodami mineralnymi nie przedawkujesz minerałów -
taka groźba
istnieje jedynie przy wodach leczniczych! Nie należy również
w dużej
ilości pić wód pozbawionych składników
mineralnych, bowiem one nie
tylko nie dostarczają tych deficytowych składników
odżywczych, ale
raczej wypłukują je z organizmu. Po przeczytaniu
tego artykułu, każdy z Was powinien trochę
bardziej zwracać uwagę na to, jaką wodę kupuje. Komponujemy
przecież
dokładne diety po to, by zapewnić naszemu organizmowi jak najlepsze
funkcjonowanie. Nie wydajemy sporych kwot na suplementy witaminowe i
minerałowe tylko po to, by potem wypłynęły z nas wraz z wodą
źródlaną
kupioną w hipermarkecie - 5 litrów za złotówkę.
Naprawdę warto
zainwestować w lepszą wodę! Utrata
zaledwie 3 proc. wody w organizmie człowieka powoduje zmęczenie oraz
bóle i zawroty głowy. Gdy jej niedobór sięga 10
proc., mówimy o
odwodnieniu zagrażającym życiu, a utrata ok. 20 proc. może spowodować
śmierć w wyniku odwodnienia.Dlatego należy pić nie
tylko wtedy kiedy pojawi się pragnienie.