M e n s s a n a
i n c o r p o r e s a n o
c z y l i...
w z d r o w y m c i e l e z d r o w y
d u c h
Endomorfik
Osoba o dość zaokrąglonych kształtach,
łatwo zwiększająca swoją masę mięśniową, ale mająca problemy z
wyrzeźbieniem (wraz z nabywaniem masy mięśniowej, nabywa również sporo
tkanki tłuszczowej).
Przedstawicieli
tego typu genetyka obdarzyła masywnym szkieletem
kostnym, pokrytym ciężkimi mięśniami. Osoby te mają wielki apetyt i wolną przemianę
metaboliczną. Endomorfik ma
wyraźnie tendencje
do przyrostu masy, niestety nie zawsze najwyższej jakości.
Predyspozycje do "obrastania" tłuszczem, znacząco przyczyniają się do
licznych problemów z nadwagą.
Założenia dietetyczne - tutaj niestety nie ma lekko:
Osoby "obdarzone" tego typu
budową powinny spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w
białko i węglowodany. Tłuszcze należy
ograniczyć do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko
w diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu nietłuste
ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. W posiłkach
uwzględniać przede wszystkim węglowodany złożone jak kasza, ziemniaki,
ryż, 5-7 małych posiłków dziennie.
Zalecenia treningowe:
Należy ćwiczyć z umiarkowanym ciężarem i wysoką
intensywnością (bowiem osoby z tym typem budowy ciała łatwo nabywają
masę i siłę). Między seriami powinny być krótkie przerwy (do 1
minuty). Zakres powtórzeń powinien wynosić od 10 do 15, a w przypadku
łydek i nóg 20-12. Superserie będą dobrym sposobem dla zwiększenia
intensywności treningu. Wskazane jest wykonywanie ćwiczeń na mięśnie
brzucha na początku treningu (zachowana będzie wtedy szczupła talia).
Należy się wystrzegać wysokotłuszczowych produktów, podjadania między
posiłkami, alkoholu, napojów słodzonych i soków owocowych. Nie jedz za
późno i nie śpiesz się w jedzeniu. Na każde 100 kalorii dostarczonych z
białek organizm zużywa 20% do strawienia i wchłonięcia. Na każde 100
kalorii z węglowodanów organizm zużywa 10-12% na te same czynności co w
przypadku białka, zaś jeżeli chodzi o tłuszcze to organizm spali ich
jedynie 5% do strawienia i ich absorbcji. Jak widzisz z tłuszczy nie
wylejesz tyle potu co z białka czy węglowodanów. Wniosek: białko
spożywaj na dosyć wysokim poziomie, tłuszcze ogranicz, na węglowodany
również uważaj. Nie zapominaj także o dodaniu błonnika pokarmowego do
diety, którego znajdziesz np. w otrębach pszennych czy brązowym ryżu.